Imprimare

Realizarea unei ferme de curcani

on .

Exista ferme de curcani speciale pentru comercializare dar si ferme de curcani realizate ca hobby.Pentru realizarea unei ferme de curcani, este bine sa se stie de la inceput piata de desfacere, deoarece in acest domeniu scopul este comercializarea pasarilor proaspat taiate.

Daca vreti sa va apucati sa cresteti curcani trebuie in primul rand sa va documentati despre metodele de incubare, de productie, de nutritie si despre bolile curcanilor. Al doilea pas este sa va interesati de piata de desfacere. Este bine sa va integrati intr-o asociatie de productie care are asigurat deja contactul cu un incubator si cu un comerciant. In acest moment trebuie sa va interesati si de parcursul oualor pentru incubat.

Saptamanile necesare pentru cresterea curcanilor sunt in medie 19, astfel la curci le trebuie 16 saptamani si la curcani 21. Doua saptamani o sa fie necesare pentru curatarea si pregatirea crescatoriei pentru alte pasari. In functie de cerintele pietei ritmul poate fi diferit, cum ar fi in cazul in care se cer curcani mai tineri. Din saptamana a cincea sau a sasea, curcanii pot fi crescuti si ingrasati in  diferite moduri, hotarator fiind obiectivul propus si modul lor de intretinere.

Exista ferme de curcani speciale pentru comercializare dar si ferme de curcani realizate ca hobby. In ultimul tip de crescatorii, curcanii  sunt obtinuti in mod natural sau in incubatoare de dimensiuni mici, fiind tinuti in zone verzi, cu vegetatie. Dorindu-se sa se cumpere o marfa de calitate controlata, s-au realizat crescatoriile de curcani integrate. Calitatea marfii este garantata doar atunci cand intreaga productie este controlata si supravegheata. Este foarte important sa stim de unde sunt comercializate ouale pentru incubatoare si sa ne asiguram de starea de sanatate a genitorilor. Hrana pasarilor trebuie alcatuita din materii prime controlate, evitand astfel contaminarea puilor cu ciuperci si germeni. Trebuie sa avem un contract cu un medic veterinar care sa asigure toate masurile necesare pentru ingrijirea animalelor si pentru o buna stare de sanatate. Medicul veterinar trebuie sa faca controale periodice si cercetari de laborator pentru a garanta o productie a carnii de curcani de calitate. O supraveghere periodica si crearea de rapoarte regulate asupra evolutiei curcanilor ne permite sa impiedicam apartitia diverselor probleme neasteptate.

Ouale de curca pentru clocit se produc in fermele de curcani in care se afla si genitori.Ouale de curca pentru clocit se produc in fermele in care se afla si genitori. Curcile se tin in grajduri prevazute cu storuri si inseminate artificial in fiecare saptamana. Sperma este proaspata si este luata de la curcani proveniti din aceasi ferma. Acesti curcani suntcrescuti in spatii mici si separati de curci. Perioada de ouat dureaza 24 saptamani. In aceasta perioada se obtin de la 90 pana la 110 oua de la fiecare curca, iesind de aici de la 70 pana la 90 pui. Ouale sunt tinute la incubatie 28 de zile. Pentru a avea pui sanatosi este foarte important sa avem genitori sanatosi iar productia oualelor trebuie sa se desfasoare intr-o igiena perfecta. Unul dintre agentii patogeni care se transmit de la curca la oua si apoi la pui este micoplasmele. Ouale trebuie sa fie curate si pot fi incubate nespalate si netratate chimic, iesind pui sanatosi.

Din ouale murdare se pot transmite germeni la celelalte oua din incubator ducand la mari pierderi in randul puilor. Incubatoarele moderne au o capacitate de peste 10000 de oua. Dupa ce stau 24 de ore in incubator, ouale trebuie intoarse, in aparat, pe cealalta parte. Dupa circa 10 pana la 14 ore toate ouale trebuie sa fie radiografiate pentru a elimina ouale infertile si cele cu embrioni morti. Apoi, ouale vor fi amplasate in dispozitivul pentru eclozare care ofera premise optime pentru eclozarea puilor. Puii  recent iesiti din oua trebuie dusi chiar din prima zi in spatiul destinat cresterii lor, pentru a asigura un start bun. Cu cat puii sunt dusi mai repede cu atat stresul provocat de senzatia de sete si foame este mai mic. Puii de curca pot sa zboare dupa putin timp de la iesirea din ou. Dupa eclozare ei sunt sortati dupa sex. Sortarea se face de persoanele specializate prin consultarea orificiului cloacal.

Urmatoarea etapa este sortarea puilor dupa marime si vitalitate. Eventual se poate face si o scurtare a ciocului pentru a fi evitata o ranire in timpul ambalarii si transportului. Se recomanda vaccinarea lor impotriva imbolnavirii virale.

Sursa: agricultura-romania.ro

Comentarii 

 
#1 mitea viorel 15-04-2013 16:39
am fost incintat de ce am citit dar vreau sa aprofundez ,despre cresterea curcanilor ,ma intereseaza vaccinul care trebuie facut a-si dori daca puteti sa-mi trimiteti un matreial care sa contina cresterea ,hranirea ,in cpecial ce se pune in apa pentru a nu se inbolnavi ,Va multumesc
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Convertor Valutar

Curs Valutar BNR