Imprimare

Pomi fructiferi: bolile la mar, par si gutui

on .

pom fructifer, mar, par, gutui, proliferarea marului, pietrificarea si deformarea perelor, fainarea marului, mumificarea la gutui, frunze, flori, fructe, agent patogenProliferarea marului

Aceasta boala a fost intalnita pe diferite specii ale genului  Malus. Sensibilitatea soiurilor fiind diferita in conditii diferite.

Modul de manifestare al bolii difera functie de soi si varsta pomului. Pomii infectati avand o slaba dezvoltare, frunzele se ingalbenesc si se antocianeaza timpuri si cad.

Intregul metabolism al pomilor este deranjat, apar dereglari in metabolismul pomilor. Apar fenomene ca:

penduncularea mugurilor, alungirea pedunculilor la flori si fructe, infrunzirea timpurie, legare slaba, fructe mici fara culoare, gust si aroma.

Simptomul cel mai evident atat in pepiniere cat si in plantatii este lastarirea puternica, adica aparitia unui numar mare de lastari in aceeasi zona. Lastarii sunt debili si in general flexibili.

Agentul patogen nu a fost bine determinat. Unii autori considera ca este vorba despre un virus dar cei mai multi il considera de tip mycoplasma identificat mai des in petale. Transmiterea se realizeaza prin altoire iar raspandirea se face cu ajutorul afidelor si cicadelor.

Prevenirea si combaterea se face verificand pomii in pepiniere, inlaturand pe cei cu simptome. Inlaturarea prin taieri a portiunilor infectate.Plantarea de puieti devirozati tratati prin termoterapie.Micoplasmele manifesta sensibilitate la antibiotic din grupa tetraciclinelor.Pesticidele nu au efect semnificativ, aplicate curativ, este importanta combaterea vectorilor.

Pietrificarea si deformarea perelor

A fost semnalata la multe soiuri de par: Untoasa Bosc, Untoasa hardy, Decana comisiei.

Modul de manifestare: La soiuri sensibile, dupa 10-20 zile de la caderea petalelor se observa in pulpa fructului zone de culoare verde inchis, in dreptul carora apar usoare adancituri, fructele deformandu-se. In locurile respective apar celule cu peretii lignificati, iar la suprafata pete brune. Pe acelasi pom se pot intalni fructe afectate si bolnave.

Agentul patogen este un virus care perturba procesele biochimice din fruct, determinad deprecierea calitatii acestora. Se transmite prin puieti infectati si se raspandeste cu ajutorul afidelor.

Prevenirea si combaterea se face prin cultivarea de puieti sanatosi proveniti din altoi si portaltoi.

Patarea cafenie a frunzelor  si fructelor rapanul merilor

Ciuperca este raspandita in toate zonele, producand cele mai inseminate pierderi cantitative si calitative la mar si par. Este considerata cea mai pagubitoare boala a acestor specii la noi in tara. Programele de aplicare a tratamentelor sunt stabilite in functie de biologia si ecologia acestui daunator.

Modul de manifestare-Ciuperca ataca toate organele tinere: frunze, flori, fructe, ramuri. Pe frunzele tinere apar pete mici, de 5-10 mm in diametru, cu contur difuz de culoare cenusie. Petele se formeaza in special pe partea inferioara a limbului. Pe flori apar pete asemanatoare, dar mai mici. Fructele atacate prezinta pete cenusii-maslinii in dreptul carora tesutul se brunifica si crapa. La atac puternic este atacat si petiolul. Organele atacate, frunzele, fructele, cad prematur.

Petele de pe fructe, prezinta porti de infectie pentru alti agenti patogeni, care afecteaza pulpa, ca Monilinia fructigena, a celor care provoaca boli in depozit.

Agentul patogen este o ciuperca ce ierneaza  sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta ramurilor, conidia sub invelisurile mugurilor vegetative si de rod si sub forma de peritecii in frunzele cazute pe sol, principal sursa de infectie primara. In peritecii, care se observa ca puncte mici negre, pe suprafata limbului frunzei, se formeaza asce cu ascospori. Ascosporii sunt principalul organ de infectie primara. Primavara in conditii de umiditate ridicata, ploi care dureaza 3-15 ore, cand temperatura  este peste 6 grade, ascosporii sunt eliberati din asce si sunt proiectati pe organele tinere. Aici germineaza in picaturi de apa, a caror persistenta trebuie sa fie de minimum 6 ore. Temperatura optima este de 20 de grade. Gravitatea atacului este direct proportionala cu timpul de umectare a organelor susceptibile, de durata ploii.

Prevenirea si combaterea

Soiuri rezistente sau tolerante : Prima, Florina, Generous, Pionier, Liberty.

Sensibile sunt in ordine: Delicios auriu, Delicios rosu, Jonathan cu toate varietatile lui, Wagner premiat, Patul.

Prevenirea se poate face prin adoptarea unor coronae aerisite, bine luminate. De asemenea ingiena culturala: taierea si distrusgerea lastarilor atacati; adunarea frunzelor toamna sau primavara devreme, compostarea sau arderea lor. Aratura de toamna cu incorporarea frunzelor la 12-15 cm adancime.

Este obligatorie aplicarea de 1, 2 tratamente cu produse cuprice : zeama bordeleaza, hidroxid de cupru, sau oxilorura de cupru. Primul tratament la umflarea – deschiderea mugurilor si al doilea imediat dupa recoltare.

Fainarea marului

Fainearea la mar se manifesta cu precadere la soiurile sensibile si anume : Ionathan, James Grives, Ionared si altele.

Modul de manifestare: Sunt infectate frunzele, lastarii, florile, rar fructele. Pe frunzele tinere se observa o pasla fina albicioasa-galbuie pulverulenta, pe ambele fete ale frunzei si pe petiol. Frunzele atacate raman mici, se ingroasa, se rasucesc spre fata superioara. Cu timpul brunifica, usuca si cad.

Pe lastarii tineri apare, primavara, aceeasi pasla albicioasa ca pe Frunze. Toamna devine o pasla densa imbracand lastarul ca un manson.

Atacul cel mai periculos este pe flori care se deformeaza, se acopera cu o pulbere alb-galbuie, se brunifica si se usuca.

Agentul patogen-miceliul ciupercii creste la suprafata organelor atacate.Pulberea alb galbuie reperezentand fructificatiile ciupercii – conidioforii cu conidiile. Pentru germinare conidiile nu au nevoie de apa. Temperatura optima 19-20 grade. Ierneaza si se transmite de la un an la altul sub forma de miceliu de rezistenta la suprafata lastariilor.

Prevenirea si combaterea

Dintre masurile de prevenire si combartere se pot aplica urmatoarele: taierea sau arderea lastarilor atacati toamna, primavara si vara. Tratamente chimice, primul la deschiderea mugurilor, al doilea la buton roz, al treilea dupa inflorit.

Mumificarea fructelor tinere la Gutui

In regiunile cu primaveri ploioase si reci aceasta boala a devenit pagubitoare pentru gutui.

Modul de manifestare – Pot fi infectate frunzele, florile, fructele si ramurile tinere.

In luna mai la baza limbului frunzelor se observa o brunificare care se intinde de-a lungul nervurii principale spre varf. Aceste pete pot acoperii frunxa in intregime. In conditii de umiditate ridicata pe partea superioara a frunzelor infectate, brunificate,  apare o pulbere albicioasa-cenusie. Florile si fructele infectate se brunifica si cad. Ramurile tinere se brunifica si au o suprafata lucioasa pe lastari.

Agentul patogen – este o ciuperca, care infecteaza pomii in timpul infloritului. Sporii sunt transportati usor de vant si insecte de pe frunze pe flori. Ajungand pe stigmatul florilor germineaza si produc un filament de infectie care strabate stilul si ajunge in ovar. In ovarele fructelor tinere, miceliul se dezvolta, se ramifica, formeaza o stroma sub forma de sclerotic. Fructele raman mici se mumefiaza si cad.

Prevenirea si combaterea se face prin adunarea si distrugerea frunzelor, fructelor si lastarilor bolnavi.

Aplicarea de tratamente chimice cu produse sistemice anti monilice in plina floare, de tipul:Konker – 0,15 %, Rovral – 0.1 %, Ronilan – 0.1 %.

Sursa: agricultura-romania.ro

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Convertor Valutar

Curs Valutar BNR